Saturday, May 30, 2009

Mis meil veel sel suvel kavas on?

4.juunil tähistame Eesti Lipu 125.aastapäeva. Sel puhul toimub kirikuaias Lipuplatsil palvus, kus esinevad Peetri Põhikooli õpilased ja laulab Anne Järve. Üritus algab 4.juunil kell 10.00. Oodatud ja palutud on kõik, kes tulla saavad. Lipp on meie riigi iseseisvuse sümbol. Peame oma riiki kalliks ja austamisväärseks.23.juunil tähistame Võidupüha. Austame langenuid nende ausambale lilli ja pärgi asetades, täname Jumalat iseseiva riigi ja rahva eest. Üritus algab kirikus kell 11.00 Edasi läheme Müüslerisse Vabadussõja ausamba juurde. 24.juunil kell 12.00 on ristimis- ja leeripüha.
28. juunil tähistame Kihelkonnaapäeva. Miks me seda ikka ja jälle tähistame?Kihelkond oli Eesti ajalooline haldusüksus muinasajast kuni 20.sajandi esimese pooleni. Kihelkonna piires kujunes välja ühtne murrak, samuti kombestik ja riietus, ühtsed rahvalaulud ja pärimus. Ka peresidemed ja igapäevane majandustegevus kujunes välja põhiliselt ühe kihelkonna piires. Kirik kui kirjasõna tooja ja hingeharija oli kihelkonna keskuseks. Rahvas moodustas ühtse koguduse. Seetõttu kujunes maarahval kindel identiteet - tunti uhkust , et oldi just sellest kihelkonnast. Praegu kahjuks enam nii pole.Sellele on palju kaasa aidanud rahva rändamine pärast sõda ja kolhooside ajal. Suure osa inimeste juured on mujal, mitte praeguses elukohas. Siiski ei ole kihelkondlik identiteet kadunud. Rahvariideid valitakse kihelkonna järgi, uuritakse kohapärimust, lahkunud maetakse kodukihelkonna kalmistule.Me tahame tänapäeva inimeste identiteeti tugevdada, liita kodukihelkonnaga. Tänasel päeval räägitakse palju haldusreformist. Üks võimalikke variante võiks kaalumisele tulla kihelkondade taassünd. Traditsioonidel ja mentaliteedil on suur jõud.Kihelkonnapäeva tähistame pühapäeval, 28.juunil. Meie kihelkond on saanud nime apostlite Peetruse ja Pauluse järgi. Kirik kannab püha Peetruse nime. Peeterpaulipäev on sel aastal 29.juunil. Meie tähistame 28 juunil algusega kell 11.00 kirikus konterdiga. Järgnevad surnuaiapühad: kell 12.00 Peetri kalmistul ja 14.00 Kadastiku kalmistul.Ootame rahvast juba kella 11.00 kirikusse kontserdile.
9.augustil on Kuldleeripüha. Oodatud on kõik, kes on leeris käinud 1959.aastal. Palun anda teada oma soovist kuldleeri tulla kas telefoni teel või muul viisil. Kuldleeripüha jumalateenistus algab kell 12.00 Palun eelnevalt kindlasti registreerida.
Suvel on jumalateenistused tavalisel ajal kuu teisel ja neljandal pühapäeval algusega kell 12.00.Piibli- ja palvetunnid toimuvad teisipäeva õhtuti kell 19.00 kirikus. Oodatud on kõik, kellel huvi kristliku usu vastu, kes otsib küsimusi eksistentsiaalsetele küsimustele, või muidu huvilisi.Sellised on meie lähemad plaanid. Jumala ja teie abiga, armsad inimesed, saame need plaanid ellu viia. Selleks õnnistagu meid Jumal.
Rahu ja õnnistust soovides: Lea Heinaste, kirikuõpetaja

No comments: